Hartopener

elke dag een hartopener, vergelijkbaar met een eye-opener

verhaal

Een woedende machinist en stoker maken ruzie in de locomotief van een passagierstrein.

In zijn woede heeft de stoker het vuur van de machine tot een inferno opgestookt. De twee beginnen een worsteling. Ze grijpen elkaar bij de strot en proberen elkaar door de open deur naar buiten te werken. Ze verliezen hun evenwicht, vallen er allebei uit en rollen langs de steile helling naar beneden.

De trein dendert verder met een steeds hoger wordende snelheid. De ongelukkige passagiers, soldaten die onderweg zijn naar het front, slapen of vieren dronken feest, zich niet bewust van de ramp die hen boven het hoofd hangt.

Het verhaal uit ‘Het beest in de mens’ van Emile Zola is een parabel over moderne maatschappijen en hun op hol geslagen instellingen. De mensen die aan het hoofd horen te staan, zijn verwikkeld in hun persoonlijke drama’s, verlamd door plankenkoorts of in beslag genomen door hun ambities en hebben de chauffeursstoel verlaten. Terwijl wij, hun onwetende passagiers, de prijs gaan betalen. Tenzij we wakker worden.

>>> Lees hier het volledige artikel

Bron foto: uit het boek ‘Methaphors’ van kunstenaar Jozef Wouters. Hij maakte tijdens de klimaattop 2014 in Lima voor elke metafoor die hij opspoorde tijdens de onderhandelingen een aantal foto’s en bezorgde die aan jonge grafisch designers in het Wilson-district van Lima met de vraag om daar hun eigen creativiteit op los te laten en te fotoshoppen.