Hartopener

elke dag een hartopener, vergelijkbaar met een eye-opener

verhaal

Het was al lang een wens van me om (een deel van) mijn eigen eten te telen. Afgelopen jaren ben ik ermee gaan experimenteren thuis. Ik zag een boek over de vierkante moestuin en ben eenvoudig begonnen. We hebben een bak getimmerd van vier planken van één meter. Worteldoek op de bodem, aarde erin en het geheel op een oud tafeltje, waardoor ik niet eens hoef te bukken. Op het oppervlak van de bak heb ik kruiselings vier latten gelegd, zodat ik in totaal negen vakjes heb. In elk vakje zaai of poot ik wat anders, zoals radijs, worteltjes, prei, sla, tomaten, komkommer. De hele bak heb ik buiten voor het raam gezet, zodat we elke dag goed konden volgen wat er ging gebeuren. We beleven er veel plezier aan als we naar buiten kijken. De verwondering over hoe snel sla groeit, de lol over hoe een komkommer zijn vorm vindt… Je krijgt echt een verbinding met die planten.

Zelf telen en zien hoe je eten groeit, is wat je bewust maakt. Ik noem dat graag een vierkante meter Positieve Gezondheid!’